Selecteer een pagina

Vitamine B1, thiamine, stelt het lichaam in staat koolhydraten te gebruiken als energie. Het is essentieel voor het glucosemetabolisme en het speelt een sleutelrol in de zenuw-, spier- en hartfunctie.
Vitamine B1 is een in water oplosbare vitamine, evenals alle vitamines van het B-complex.

Vitaminen worden ingedeeld op basis van het materiaal waarin ze oplossen. Sommige lossen op in water en andere lossen op in vet. In water oplosbare vitamines worden door de bloedbaan gevoerd. Wat het lichaam niet gebruikt, wordt afgevoerd in de urine.

In welke voeding zit het?

Er zijn hoge concentraties van vitamine B1 in de buitenste lagen en kiem van granen, evenals in gist, rundvlees, varkensvlees, noten, volle granen en peulvruchten.

Groenten en fruit die het bevatten: bloemkool, lever, sinaasappels, eieren, aardappelen, asperges en boerenkool.

Daarnaast nog: ontbijtgranen en producten gemaakt met witte bloem of witte rijst kunnen die verrijkt zijn met vitamine B.

In Nederland consumeren mensen ongeveer de helft van hun vitamine B1-inname in voedingsmiddelen die van nature thiamine bevatten, terwijl de rest afkomstig is van voedingsmiddelen die verrijkt zijn met deze vitamine.

Het verwarmen, koken en verwerken van voedsel, en koken in water, vernietig thiamine. Omdat vitamine B1 in water oplosbaar is, lost het op in kookwater. Witte rijst die niet is verrijkt, bevat slechts een tiende deel van de thiamine die beschikbaar is in bruine rijst.

Eén sneetje volkorenbrood bevat 0,1 mg of 7 procent van de dagelijkse behoefte. Kaas, kip en appels bevatten geen thiamine.

Mensen hebben een continue voorraad vitamine B1 nodig, omdat het niet in het lichaam wordt opgeslagen. Het hoort onderdeel te zijn van de dagelijkse voeding.

Waar is vitamine B-1 goed voor?

Alle B-vitamines zijn in water oplosbaar. Ze helpen om koolhydraten, vetten en eiwitten om te zetten in energie of glucose.

B-vitamines zijn nodig om de lever, huid, haar en ogen gezond te houden. Ze spelen ook een rol in het zenuwstelsel en ze zijn nodig voor een goede hersenfunctie.

De B-vitamines worden soms anti-stress-vitaminen genoemd, omdat ze het immuunsysteem van het lichaam stimuleren in tijden van stress.

Vitamine B1, of thiamine, helpt complicaties in het zenuwstelsel, hersenen, spieren, hart, maag en darmen te voorkomen. Het is ook betrokken bij de stroom van elektrolyten in en uit spier- en zenuwcellen.

Het helpt bij het voorkomen van ziekten zoals beriberi, waarbij aandoeningen van het hart, de zenuwen en het spijsverteringsstelsel betrokken zijn.

Risico’s bij te kort aan vitamine B-1

Een tekort aan vitamine B1 leidt meestal tot beriberi, een aandoening die problemen met de perifere zenuwen vertoont.

Gewichtsverlies en anorexia kunnen zich ontwikkelen.

Er kunnen mentale problemen zijn, waaronder verwarring en geheugenverlies op korte termijn.

Spieren kunnen zwak worden en cardiovasculaire symptomen kunnen optreden, bijvoorbeeld een vergroot hart.